14.1.06

Όπου φτωχός κι η μοίρα του (SES - 1)

Τα παρακάτω είναι βασισμένα η και μεταφρασμένα από το άρθρο του Scientific American :"Sick of Poverty New studies suggest that the stress of being poor has a staggeringly harmful influence on health"

Η σοσιοοικονομική κατάσταση ( socioeconomic statusSES ) είναι ένα σύνθετο μέγεθος που περιλαμβάνει το εισόδημα, την απασχόληση, τις συνθήκες εκπαίδευσης και στέγασης. Οι έρευνες δείχνουν καθαρά ότι σε όσο πιο χαμηλό SES βρίσκεται μία ομάδα ανθρώπων τόσο πιο αυξημένες είναι οι πιθανότητες να ασθενήσουν και τόσο μικρότερη αναμενόμενη διάρκεια ζωής έχουν.

Η γκάμα των ασθενειών που σχετίζονται με το SES είναι μεγάλη. Από αναπνευστικές μέχρι ψυχιατρικές, μαζί και κάποιοι καρκίνοι. Δεν μιλάμε για ένα ελαφρύ στατιστικό φαινόμενο. Ανάμεσα στα χαμηλότερα και ψηλότερα σκαλιά του SES ο κίνδυνος για κάποιες ασθένειες μπορεί να είναι δεκαπλάσιος. Η διαφορά στην αναμενόμενη διάρκεια ζωής μπορεί να είναι από 5 έως 10 χρόνια.

Μια εντυπωσιακή έρευνα έγινε σε Αμερικανίδες καλόγριες οι οποίες έγιναν καλόγριες όταν ήταν νέες γυναίκες και πέρασαν την ζωή τους σε παρόμοιες συνθήκες διατροφής, υγειονομικής φροντίδας και στέγασης. Κι όμως σε μεγάλη ηλικία, οι μορφές των ασθενειών τους και η διάρκεια της ζωής τους μπορούσε ακόμα σε σημαντικό βαθμό να προβλεφθεί από την σοσιοοικονομική τους κατάσταση πριν να γίνουν καλόγριες.

(συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια: